• olej rokitnikowy
  • rokitnik

Rokitnik – zimnotłoczony olej

atopik, oparzenia, suchość

34.00  (6.36  VAT)

30 ml


Nadmierna suchość skóry, oparzenia, odmrożenia, rany, atopie? Spróbuj  Rokitnika, oleju wyjątkowego.

Dlaczego wyjątkowy? Decydują o tym jego dwie cechy – po pierwsze olej ten jest wyciskany z owoców i nasion. To szczególne połączenie daje w efekcie całe spektrum związków, które wpływają na jego ogromną przydatność w kosmetyce. Po drugie olej z rokitnika zawiera wysokie stężenie witaminy A i niezmiernie rzadko występujący w przyrodzie kwas oleopalmitynowy – to ten związek decyduje o jego walorach regenerujących uszkodzoną skórę, ponieważ ułatwia ziarninowanie.

Na świecie nie ma też drugiego oleju, który ma tak dużo karotenoidów, o czym świadczy jego czerwona barwa – może to przeszkadzać w użyciu, ale też sprawia, że jest doskonałością. Karotenoidy chronią skórę przed utratą jędrności i stymulują procesy mające na celu odnowę naskórka, normalizują pracę gruczołów łojowych.

FacebookTwitterPinterest
Opis

Jakie efekty uzyskasz?⠀

Po kilku tygodniach stosowania zauważysz wzrost gęstości i jędrności skóry, odczujesz poprawę nawilżenia naskórka i – jeśli posiadasz cerę mieszaną – zauważysz zmniejszenie tłustości w okolicy nosa i czoła. Rokitnik zostawi Twoją skórę gładką i miękką w dotyku. Witaminy A , E i karotenoidy zadbają o zwiększenie produkcji kolagenu i elastyny, a tym samym uchronią skórę przed  przedwczesnymi oznakami starzenia.

W przypadku oparzeń słonecznych i termicznych oraz innych problemów skórnych (egzemy, atopik) regularnie stosuj wcieranie oleju rokitnikowego, co zdecydowanie przyspieszy procesy gojenia skóry i naskórka i doprowadzi do odzyskania właściwego wyglądu skóry.


O oleju rokitnikowym

Olej rokitnikowy Hippophae Rhamnoides Oil jest wyciskany z owoców i nasion rokitnika i tak, jak niezmiernie pożyteczne są owoce (więcej klik), tak i olej zbiera zasłużone pochwały. Przyczynił się do tego jego bogaty skład – pełen witamin, karotenoidów, steroli roślinnych i kwasów i właśnie ta różnorodność i synergia, jaka zachodzi pomiędzy cząsteczkami, powoduje, że olej rokitnikowy jest cenny zarówno dla kosmetyki jak i przemysłu medycznego.

Szczególne zainteresowanie wzbudził jako środek na oparzenia, zauważono bowiem – w przypadku poparzeń – wyraźne zmniejszanie wysięku, łagodzenie bólu oraz szybsze gojenie ran. Źródło

Olej rokitnikowy poprawia mikrokrążenie i regenerację naskórka, działa przeciwbakteryjnie i mocno nawilżająco, co z kolei sugeruje jego użycie w przypadku problemów skórnych o różnej etiologii. W literaturze źródło szczególną uwagę zwraca się na zastosowanie oleju rokitnikowego do wspomagania leczenia oparzeń, jednak zdecydowanie będzie on również poprawiał kondycję skóry z egzemami i taką, która pęka i swędzi. Skóra taka wskutek ciągłej walki z alergiami i patogenami  traci swoją sprężystość i przestaje pełnić funkcje obronne, ponieważ sama w sobie jest zbyt słaba.

Ważne! Olej rokitnikowy nie spowoduje, że skóra przestanie Cię swędzieć i pękać – on wpłynie tylko na jej ogólną kondycję. Częstym problemem, który zgłaszają zwłaszcza mamy dzieci cierpiących na atopik jest nadmiernie sucha skóra dzieci. Ona staje się sucha zarówno wskutek swojego osłabienia jak i stosowania różnorodnych maści na problem. Maści te zawierają silnie działające związki niszczące patogeny i alergie, co z kolei wysusza naskórek. Właściwą pielęgnacją skóry atopika jest więc taka, która doprowadzi do zniszczenia i taka, która przyczyni się do odbudowy i tutaj bardzo pomocny może być olej rokitnikowy, ale również makowy,  z zarodków pszenicy.


Kiedy stosować olej rokitnikowy

Nie stwierdzono żadnej toksyczności i reakcji alergicznych po zastosowaniu oleju rokitnikowego. źródło

 

Dodatkowe informacje
Pojemność

30 ml

Napisz pierwszą opinię o „Rokitnik – zimnotłoczony olej”

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Olej z nasion rokitnika ma kolor czerwony, co świadczy o bogactwie cennych dla skóry karotenoidów, ale też utrudnia stosowanie, bo olej może plamić ubrania i zabarwia czasowo skórę na pomarańczowo. Splamione ubranie wystarczy wyprać i wystawić na słońce, które rozłoży karotenoidy. Wstępna uwaga określi już na samym początku Twoje użycie oleju rokitnikowego, bo możesz go stosować bezpośrednio na skórę - takie użycie w przypadku problemu skórnego jest najlepsze - ale licz się z zabarawieniami.

 

Stosuj bezpośrednio na skórę wcierając w problematyczne miejsce - rany, oparzenia, odmrożenia, skóra naczynkowa, z trądzikiem różowatym, nadmierna suchość, pękanie, swędzenie, egzemy. Olej należy do grupy olejów tłustych, pozostaw go na skórze na co najmniej 20 minut, potem lekko przetrzyj ręcznikiem papierowym.

Olej rokitnikowy ma bardzo zrównoważony skład, w kosmetyce jest to określane "złotą proporcją" , dlatego też pomimo barwienia skóry spróbuj go stosować na twarz wcześniej zwilżoną hydrolatem - w naszym sklepie do wyboru czeremchowy, różany, kocankowy. Twarz możesz też zwilżyć wodą.

 

Maseczka z olejem rokitnikowym - wymieszaj olej rokitnikowy z łyżeczką jogurtu z żywymi kulturami bakterii - nałóż na twarz omijając okolice oczu, przykryj twarz folią spożywczą, zrób palcami dziurki do oddychania, połóż na twarzy ręcznik, odpoczywaj przez 20 minut, ściągnij maseczkę zwilżonym ręcznikiem papierowym. Spryskaj twarz hydrolatem, po 10 minutach nałóż krem. Możesz też tylko ściągnąć maseczkę i przemyć twarz wodą. Dopracuj sobie swoją metodę.

 

Ważne! Jesli nakładasz olej rokitnikowy na twarz, to weź pod uwagę to, że Będziesz mieć zabarwienia na twarzy - to nie jest dobry pomysł, jesli za godzinę planujesz wyjście. :) 

Ingredients: Hippophae Rhamnoides Fruit (Seabuckthorn) Oil

Zamówienia wysyłamy w poniedziałki, środy i czwartki.
Jest to związane ze specyfiką naszej Pracowni, w której produkty wytwarzamy ręcznie - w pozostałe dni odbywa się produkcja.


Dostępne metody płatności: Przelewy24 (szybki przelew, BLIK, karta płatnicza, Google Pay), Za pobraniem.


Jeśli z jakiegoś powodu nie będzie możliwa płatność za pomocą Przelewy24, to możesz dokonać płatności przelewem tradycyjnym na konto podane poniżej.
W tym przypadku konieczne jest przesłanie potwierdzenia zapłaty zamówienia na maila: ziolowawyspa@gmail.com


nr konta dla przelewów krajowych:
88 1050 1445 1000 0097 0370 1533


nr konta dla przelewów zagranicznych:
IBAN: PL 88 1050 1445 1000 0097 0370 1533
KOD BIC SWIFT: INGBPLPW