• Olej z jojoby
(1 opinia)

Jojoba – zimnotłoczony olej

skóra sucha, baza, opalanie

35.00  (6.54  VAT)

30 ml

Znasz olej, który zastąpił niezwykle cenny w kosmetyce olej z kaszalota?

Podobieństwo struktury oleju z nasion Simmondsia chinesis spowodowało wielkie zainteresowanie olejem jojoba, który w krótkim czasie stał się zamiennikiem oleju z kaszalotów. Estry woskowe jojoba są podobne do sebum wytwarzanego przez ludzką skórę i dzięki tej biozgodności nabrały tak wielkiego znaczenia w kosmetyce i stosuje się go jako olej uniwersalny, do każdego rodzaju skóry, ze szczególną dedykacją dla cer wrażliwych, suchych, z objawami stanu zapalnego.

 

Simmondsia chinesis to jedyny gatunek rośliny, który jest znany z syntezy płynnego wosku, którego jest aż do 60% w masie dojrzałych nasion. Rdzenni Amerykanie z rejonu Kalifornia stosowali jojobę na łuszczycę, trądzik, oparzenia słoneczne i alergie wynikłe z kontaktu z trującymi roślinami.

FacebookTwitterPinterest
Opis

Jakie efekty uzyskasz?

Rozprowadź jojobę na skórze, po chwili olej się wchłonie, a Ty odczujesz jej miękkość i delikatność. Dzięki estrom woskowym jojoba zapewni Ci również satynowe wykończenie. Dłuższe stosowanie oleju zapewnia wzrost nawilżenia skóry, a jeśli zdecydujesz się na stworzenie własnej mieszanki olejowej i dodasz jojoby, to ułatwisz w ten sposób wnikanie związków innego oleju w skórę, bo jojoba, dzięki swej budowie jest swoistym promotorem przejścia.  Chcesz mieć ładny kolor opalenizny? Posmaruj ciało i twarz jojobą, potem nałóż krem z filtrem – uzyskasz ładny kolor opalenizny.

 

O oleju jojoba

Cechą charakterystyczną tego oleju jest jego budowa chemiczna, nie składa się on bowiem z trójglicerydów źródło, jak inne oleje roślinne, tylko z wosków (do 90%) i to czyni go wyjątkowym na tle innych olejów roślinnych, dlatego też jojoba został poddany licznym badaniom i obecnie wiemy o nim dużo więcej.  Oczywiście przyczynił się do tego całkowity zakaz połowu kaszalotów i tym samym rynek kosmetyczny został zmuszony do poszukiwania alternatyw. Myślę, że omijając szczegóły chemiczne, zwróćmy uwagę na kilka decydujących cech jojoby, bo to one decydują o jego sukcesie:

  • jest filtrem słonecznym o faktorze 4
  • pomaga odbudować naturalny płaszcz hydrolipidowy skóry
  • działa przeciwzapalnie i łagodząco przy egzemach źródło
  • wykazuje wysoką biozgodność z sebum skóry ludzkiej
  • posiada lekko kwaśny odczyn, co również jest podobne do odczynu skóry ludzkiej
  • nie jełczeje, ma długi okres przydatności
  • jest bezzapachowy, co przyczynia się do jego użycia jako olej bazowy – do perfum, masażu

 

 

Dodatkowe informacje
Pojemność

30 ml

Dodaj opinię

1 opinia dla Jojoba – zimnotłoczony olej

  1. (verified owner)  • 

    Sam olejek jest dokładnie taki, jaki powinien być. Natomiast ogromny plus za opakowanie z ciekawą formą zatyczki na atomizerze, aby zabezpieczyć przed przypadkowym dozowaniem produktu.

    5 out of 5

W lekko wilgotną twarz wetrzyj krople oleju jojoba. Twarz możesz zwilżyć hydrolatem czeremchowym, różanym lub kocankowym. Nie stosuje hydrolatu, jeśli dokucza ci trądzik różowaty.

Nałóż na ciało, wmasuj okrężnymi ruchami - jeśli używasz go w celu uzyskania ładnego kolrou opalenizny, to dodatkowo nałóż krem z filtrem.

Użyj do produkcji własnych perfum olejowych, jeśli podoba ci się szczególnie jakiś olejek eteryczny, do wkrop do jojoby odpowiednią ilość kropli. Przykładowo mój ukochany olejek z drzewa Ho (10 ml) łączę z 20 ml jojoby - ważne są proporcje.

Ingredients: Simmondsia Chinensis Oil

 

Skład: olej jojoba

Zamówienia wysyłamy w poniedziałki, środy i czwartki.
Jest to związane ze specyfiką naszej Pracowni, w której produkty wytwarzamy ręcznie - w pozostałe dni odbywa się produkcja.


Dostępne metody płatności: Przelewy24 (szybki przelew, BLIK, karta płatnicza, Google Pay), Za pobraniem.


Jeśli z jakiegoś powodu nie będzie możliwa płatność za pomocą Przelewy24, to możesz dokonać płatności przelewem tradycyjnym na konto podane poniżej.
W tym przypadku konieczne jest przesłanie potwierdzenia zapłaty zamówienia na maila: ziolowawyspa@gmail.com


nr konta dla przelewów krajowych:
88 1050 1445 1000 0097 0370 1533


nr konta dla przelewów zagranicznych:
IBAN: PL 88 1050 1445 1000 0097 0370 1533
KOD BIC SWIFT: INGBPLPW